Friday, 22 May 2015

Miért Szoptatunk Közterületen?

2015 májusában kizavartak egy nőt a Nyugati téri Mekiből, mert egy oda nem illő tevékenységet végzett a kisbabája. Evett. Sajnálatosan ezt pont édesanyja mellén keresztül végezte, ami nem tetszett a biztonsági őrnek. A reakció: pár nappal később egy flashmob keretében egy rakás szoptató nő lepte el az éttermet, tiltakozásuk jeléül. Mi későn értesültünk az eseményről ezért nem tudtunk csatlakozni, de ha a szükség úton ér minket, mi is nekilátunk. 


Az esemény facebook oldalán talán nem meglepő módon heves vita alakult ki a téma kapcsán. Sok volt az indulat, igen gyakran a szoptatást ellenzők részéről. Szerettem volna jóhiszemmel azt gondolni, hogy akik a nyilvános szoptatást rossz szemmel nézik nem rosszindulatból, pusztán alul-informáltságból teszik ezt. Klaviatúrát ragadtam hát és igyekeztem összefoglalni a szoptatással kapcsolatos ÖSSZES felmerülő kérdésre a választ. Mivel az írás nagy érdeklődésnek örvendett, gondoltam, itt is megosztom. Remélhetőleg így közelebb kerülhetünk a "probléma" megértéséhez és végső soron a megoldásához is. Ha valamit kihagytam volna, kérlek nyugodtan kommenteljetek, és igyekszem megfelelően frissíteni!
Megjegyzem: nem vagyok szoptatási tanácsadó, csak egy szoptató anyuka aki rengeteg nehézségen túl is, immár hét hónapja szoptatja kisfiát.

I. Miért nem feji le otthon a tejet és adja oda a babának cumiból?

1. Nem minden baba hajlandó elfogadni a mellen kívül más "eszközből" a tejet. Azonban még ha hajlandó is, további problémák merülhetnek fel:
2. Cumizavar. Vannak babák akik (főleg pici korban) hajlamosak lehetnek a cumizavarra. Leegyszerüsítve ez azt jelenti, hogy nagyon könnyen rászoknak a cumira (akár csak néhány alkalom után) és aztán nem hajlandóak a mellből szopni. Ennek következtében a tejmennyiség csökken, a babának idő előtt nem jut elég anyatej és át kell állni a tápszerre.
3. Itatópohár. Itatópohárból a legtöbb baba nem tud vagy nem szeret inni pici korban. Nem elégíti ki a szopás ingerét, ezért még ha hajlandó is megenni belőle a tejet, az nem nyugtatja meg, mivel nem szopás útján jutott hozzá. Ráadásul sok esetben a tej nagy része kárbaveszik, mivel a kicsi nem tud még "rendesen", a nyelve hátramozdításával inni. Ennek folyománya az is, hogy így általában nagyon sok levegőt nyel a baba és ez igen fájdalmas hasgörcsöt okozhat neki.
4. Sterilizálás. Az üvegeket, itatópoharakat nem csak mosni, sterilizálni is kell. Ez időigényes. Pici baba mellett az anyukának a WC-re menést is be kell osztania (ez nem költői túlzás, tényleg így van), ezért nagyon meg kell válogatni mire jut idő.
5. Fejés. A fejés szintén nagyon időigényes dolog. Jobb készülékkel, alsó hangon is 20 perc. Ráadásul egy készülék sem tudja úgy kivenni a tejet, ahogy a pici, ezért többször is neki kellhet futni, hogy összegyűljön. Ráadásul tejből nem mindíg van akármennyi. A baba 6 hetes korától általában beáll olyan időközökre és mennyiségre amennyi a babának kell. Ha minden alkalommal amikor el kell menni fej az anyuka, nem marad a babának otthonra. Egy idő után a nagyobb "kereslet miatt" persze megnőhet a tejtermelés, ami viszont ha utána nem fejik, komoly gyulladáshoz, fertőződéshez ún. tejlázhoz vezethet. A fejés tehát tervezést, átgondolást igénylő feladat, nem alkalmazható minden egyes hosszabb elmenetelnél.
6. Állag. A lefejt tej 3 óráig áll csak el szobahőmérsékleten, nyáron sokkal kevesebb ideig. A romlott tej felnőtteknek is nagyon ártalmas, babáknak hatványozottan. Télen a tejet fel kell melegíteni, erre azonban általában nem adottak a körülmények, időigényes, és nehéz a megfelelő hőmérsékletet eltalálni. 

II. Miért nem ad tápszert a babának?
1. Ebben az esetben is kell sterilizálni ld fent.
2. A WHO iránymutatása szerint egy kisbabának az a legjobb ha 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kap ezt követően pedig legalább egy éves koráig a hozzátáplálás mellett az anyatej marad az elsődleges étel számára. A tápszer drága és alapvetően szükséghelyzetre szolgál, anyatej hiányában. Az anyatej összetétele a tápszerrel ellentétben folyamatosan változik és a saját immunrendszerrel nem rendelkező picit óvja az épp aktuális betegségektől. Épp ezért fontos, hogy a baba a lehető legtöbbet kapjon ebből az aktuális védelemből. Tápszer akkor indokolt ha az anya nem tud saját tejet adni, nem akkor, ha ez nem ildomos vagy kényelmes.

III. Miért nem osztja be jobban az időt?
Amennyiben az anya nem igény szerint szoptat (ami a tervezéshetőséget teljes mértékig kizárja), két szoptatás között kortól, étvágytól, a baba habitusától függően 2-4 óra telik el (tehát napi 5-6 de akár 7-12 szoptatásról beszélünk). Ezt a megelőző szoptatás elejétől kell számítani. Egy baba (ismét csak kortól, étvágytól, habitusától függően) 15-40 percig szopizik. Így előfordulhat, hogy egy szoptatás végétől a másik kezdetéig csak egy-két óra vagy még ennél is kevesebb idő áll rendelkezésre. Ha az anyukának a négy falon kívül bármit el kell intéznie, utazással együtt sokszor nem ér haza kellő időben. Ráadásul még ha be is osztja anyu az idejét a baba néha van olyan szemtelen, hogy megéhezik vagy (különösen 30 fokban) megszomjazik. Egy anya alapvető ösztöne (és kötelessége) pedig hogy ne éheztesse gyermekét.

III. Ez egy intim időtöltés, miért fosztják meg magukat és a babájukat ettől?
Ez valóban egy csodás, fantasztikusan szép és intim kapcsolat, de ugyanakkor a gyermek táplálásának is a módja. Az, hogy a fent említett napi 5-12 szoptatásból egy nem a meghittségről szól, nem erodálja a kapcsolatot. A nyilvánosan szoptató anyák nem azért szoptatnak mások előtt mert nem tekintik intimnek a tevékenységet, hanem mert a fentieket figyelembe véve nincs más választásuk abban a pillanatban, azon a helyen.

IV. A babák nem szeretik, miért erőltetik akkor?
Valóban, sok baba nem szereti, és az ő anyukájuk kénytelen fejni, sterilizálni, tervezni, hazaérni. Azonban sok babát nem zavar, őket tehát nem indokolt a fent említett nehézségeknek kitenni.

V. Miért nem szoptat egy erre kijelölt helységben, a WC-n, az autóban?
Mert: 
1. a.) Van, ahol nincs erre kijelölt helység, b.) nem elég nagy ahhoz hogy az anya esetleges többi gyermekével is beférjen oda, c.) nagyon távol esik, a baba pedig most ordít, d.) foglalt.
2. Senki nem szeret egy nyílvános WC-n a feltétlen szükségesnél több időt tölteni, főleg nem 15-40 percet, ráadásul egy kisbabát veszélyes ilyen fokú tisztátalanságnak kitenni.
3. Nem mindenkinek van, vagy áll kellően közel az autója.

VI. Miért nem használ valami kendőt, hogy lefedje magát?
Sok nő használ, van aki pedig diszkréten ráengedi a babára a felsőjét. Sok baba azonban szereti "ölelgetni", simogatni a mellet evés közben. Ő így köszöni meg anyunak a közelséget, így fejezi ki a szeretetét, és ebben sokszor zavarja a ruhanemű, nem hajlandó enni tőle. Erről nem lehet "lenevelni", sok baba egyszerűen ilyen. A kendő pedig szintén sok baba figyelmét elvonja, ráadásul akadályozza a szabad légzésben is.

VII. Miért megy el otthonról?
Mert 6 hónapig bezárva a bűnözőknek kell lenni, nem az édesanyáknak. És mert be kell vásárolni a vacsihoz.

No comments:

Post a Comment